Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó éjt, nagyvilág!

2008.12.23

Talán ha harmadikosok lehettünk egyik osztálytársammal, amikor elkezdtünk utazósat játszani. Egy óriási kenguru vitt minket ide-oda, ahová csak szerettünk volna menni. Fel-alá szaladgáltunk a suliudvaron és elképzeltük, hogy ott vagyunk, pont ott. Találkoztunk lámával, majdnem beleestünk a Nílusba, síeltünk, pedig nem is tudtunk (de így még viccesebb volt), elmerültünk az óceánban, Siófokra tévedtünk, megtudtuk, hogy Törökország hivatalos pénzneme a líra... Szóval jól elszórakoztattuk magunkat.

Régen jól elbámészkodtam föci órán a térképen. Elképzeltem a városokat, elképzeltem, ahogy odamegyek. Mostanában lusta vagyok elcipelni az atlaszt. Egyszer tévedésből nálam volt, pont elő kellett venni. Nem tudom, mit kellett volna megkeresnünk, de nem is érdekelt. Boldog volt, mert megtaláltam Kartúmot.

Van itthon egy nagy atlasz. Gyerekeknek. Szép, színes, rajzos. Nézegettem picit, és megint elképzeltem, ahogy körbeutazom a világot. Egészen kicsiként mindenfelé vándoroltam rajta. Egy másik osztálytársammal hajósat játszottunk és tengeralattjárósat, az volt a térképünk, amit követtünk. Megmutatta az irányt, és mi elutaztunk mindenfelé, míg végül Londonnál beszorultunk a Temzébe. Jó volt. Olyan színes és hatalmas az atlasz.
Megnéztem az Amerikai Egyesült Államokat. Nevadába megyek szellemnézőbe (a Nevada Szelleme, ugye, Borka?). Kansasban megkeresem Dorothyt, Totó kutyát, a Madárijesztőt, a Bádogembert és az Oroszlánt. Texasban keresek valami nagyot, valami texasit (Tesz-vesz város, ha valaki nem tudná). Arizonába megyek álmodozni. Ohióban eléneklem, hogy hív az Ohio, halihó. Aztán jöhet Alaska. Miért éppen Alaszka? Oregonban van Salem, meglátogatom. Idaho csak a neve miatt tetszik. Ide-odaho. Illionis elillan, de azért, ha utolérem, benézek Chicagoba. Azért a börtönt igyekszem majd elkerülni. Wisconsinban keresek egy igazi amerikai kocsmát. Tennesseben Memphis a lényeg és Elvis. New Jerseybe a Beépített szépség miatt mennék. New Yorkba is lenne miért benéznem. Massachusetts messzecsúszik, megy vele Boston, ahova Vicky utazott tanulni (Mintha nővérek lennénk). Végül, de nem utolsó sorban Alabama. Aztán átugranék Louisianába, hogy elénekelhessen
I come from Alabama with my banjo on my knee, I'm going to Louisiana, my true love for to see. Aztán vissza Alabamába, mert az a lényeg. Ott van Forrest Gump.

Jóéjt, nagyvilág, jóéjt Budapest!
Csak aludj, hisz öreg már az est.
Megint elmúlt egy nap, dolgoztunk sokat,
Most mondjunk egymásnak békés álmokat.
Jóéjt, Budapest, aludj, nagyvilág!
Holnap még szebb nap virrad reád.
S közben oltsd el a villanyt, és dúdold velünk:
Jóéjt, Budapest, Párizs, Bukarest, Moszkva, London, most álmodj velünk!
Süt kinn a lágy holdvilág, csöndes lesz már a világ,
Szikrázik száz gyönyörű kincs.
Búcsút vesz most ez a dal, jóéjt öreg, s fiatal!
Sejtelmes dalt húz az éjfél.
Jóéjt, nagyvilág, jóéjt Budapest!
Csak aludj, hisz öreg már az est.
Megint elmúlt egy nap, dolgoztunk sokat,
Most mondjunk egymásnak békés álmokat.
Jóéjt, Budapest, aludj, nagyvilág!
Holnap még szebb nap virrad reád.
S közben oltsd el a villanyt, és dúdold velünk:
Jóéjt, Budapest, Párizs, Bukarest!

Szeretem ezt a dalt. Szeretem Karádyt.
Budapest...
Moszkva! Moszkva! Egyedül nem. Csak velük. Mert különben nincs értelme. Nem vagyok se Olga, se Mása, se Irina, hogy Moszkvába vágyjak. És mégis.
Párizs... The city of blinding lights. Szép hely, csillog és villog. Tetszik.
London... Oda nagyon. Különben is vár Holmes. Elhatároztam, hogy beköltözök hozzá.
Bukarest... Megmondom, szemetes egy város. Koszos. És sok a kóbor kutya. Nekem különben is Brassó Románia fővárosa.
Bécs... Oda is velük. Szép. Karácsonyi vásárt tartanak most, kivilágított, karácsonyi. Kicsit nagy a tömeg, de nem baj, a hangulat a lényeg és az van.

Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Fényév távolság

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

teisteis

(megintén, 2008.12.24 00:49)

Jó, viszünk téged is.:-) (Texas Billen majd osztozkodtok, én, kösz, lemondok róla. A lényeg, hogy Holmesszal találkozzak.:P)

énisénis

(Geszti, 2008.12.23 22:31)

Azúgynemér, várjatok meg... Texas Billbe különbenis én vagyok szerelmes, vele nem találkozhattok nélkülem, mert féltékeny leszek!! :)

utazás

(na ki?, 2008.12.23 19:56)

Igen, igen, sokat újságírunk és fordítunk és mindig megyünk. Vagy legalábbis sokat, mert sokfelé kell mennünk. Venezuelában meg kell néznünk a Salto Ángelt, azt mindenképp.

utazás

(lborka, 2008.12.23 10:34)

Igenigen...atlasszal körbeutazni a Földet.Nem egyszer.Sokszor.
(Texasban meg lehetne keresni Texas Billt is,ha már itt tartunk.)
Majd elmegyünk Dél-Amerikába,ugye?Peru,Brazília,Venezuela...nekem ott a helyem.És majd újságírunk meg fordítunk meg utazunk.Ugye?