Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játszik

2008.07.24

A játszik ige helyes elragozása, minden számban és személyben, minden időben és módban, anélkül, hogy helyesírási kézkönyvhöz vagy a Word szövegellenőrzőjéhez kellene fordulnom. (Attól függ, épp mi van kéznél.) Nem szeretnék perceket hezitálni, hogy akkor most hogyan helyes, és ha fogalmam sincs, akkor hogyan néz ki jobban. Nem. Teljesen magamtól, önállóan, gondolkodás nélkül, álmomból felébresztve akarom tudni a játszik ige helyes ragozását.

Akkor most nézzük a Magyar Helyesírás - Diákszótár legújabb (amikor vettem, még az volt) kiadása alapján:

én játszok, te játszol, ő játszik, mi játszunk, ti játszotok, ők játszanak - jelen idő, kijelentő mód, alanyeset

én játszom, te játszod, ő játssza, mi  játsszuk, ti játsszátok, ők játsszák - jelen idő, kijelentő mód, tárgyas ragozás

én játsszam, te játszd vagy te játsszad, ő játssza, mi játsszuk, ti játsszátok, ők játsszák - jelen idő, felszólító mód, tárgyas ragozás

én játsszak, te játsszál, ő játsszon, mi játsszunk, ti játsszatok, ők játsszanak - jelen idő, felszólító mód, alanyi ragozás

Múltban (játszottam, játszottál, játszott, játszottunk, játszottatok, játszottak / játszottam, játszottad, játszotta, játszottuk, játszottátok, játszották) és jövőben (játszani fogok/fogom, játszani fogsz/fogod, játszani fog/fogja, játszani fogunk/fogjuk, játszani fogtok/fogjátok, játszani fognak/fogják) egyszerűbb a dolog. Csak az a fránya jelen... Azt szeretném kívülről és lazán és könnyedén fújni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vaslabas@t-online.hu

(magdi, 2013.09.21 14:54)

Bocsánat, de nem alanyeset, hanem alanyi ragozás!

ahummer@metacortex.hu

(Dr H, 2011.10.18 08:18)

Annyiban kötnék bele a Diákszótárba, hogy mivel a játszik ikes ige, ezért alanyi ragozás mellett is játszom lesz az E/1 alakja.

Ha pedig modoros is akarok lenni mindemellett, akkor felszólító mód, alanyi ragozás mellett én játsszam, te játsszál, ő játsszék. Nem tudom, hogy a metsz - metssze - messe igéhez hasonlóan ez nem tud-e felszólító módban átalakulni én jássam, te jássad, ő jássa formára.