Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Én, Pán Petra

2009.05.14

Ezt Sir J(ames) M(atthew) Barrie nem gyerekmesének írta. Ez felnőttmese.
"Érdekesség, hogy egyáltalán nem gyerekdarabként állították színpadra, a fényes West End-i premieren a legelőkelőbb londoni közönség vett részt."
Forrás: premierpark.hu
Szerintem nem érdekesség, ennek így kellett volna maradnia.
Aki jól nyúlt a témához, az a Hook rendezője volt. Az a film egyszerűen hátborzongató, régen rettegtem tőle. Lehet, hogyha most látnám, kedvelném, de így... Pedig egyébként nincs bajom Robin Williams filmjeivel. Bár, ha jobban belegondolok, egyetlen filmjét sem tudom kiemelni. Talán csak a Csodás álmok jönnek az, ami hirtelen eszembe jut. Az szép. Igaz, hogy még korántsem láttam az összeset. Ezt a problémát később még meg kell vizsgálnom.
Jaj, hát persze. Holt Költők Társasága. Zseniális. Imádom. Kapitány, ó, kapitányom! Jajjajjaj, majdnem elfelejtkeztem róla. Pedig ott aztán van Robin Williams, mint Keating, és Robert Sean Leonard, mint Neil Perry.
De visszatérve a Hookhoz, ahogy a port.hu-n a hozzászólásokat elnézem, mindenki gyerekként csodálta végig. Mondjuk, valószínűleg nem négyévesen. Szerintem még tizennégy évesen is korai (esetleg, lehet, nem tudom, talán már nem lett volna az). Steven Spielberg rendezte, ez oké, Robin Williams játssza Pán Pétert, Julia Roberts Csingilinget (vagyishát Tinkerbell), Dustin Hoffman Hook kapitányt és Maggie Smith Wendy mamát. Őket még ismerem is egyéb filmekből, és nem tartom egyiküket sem rossz színésznek, sőt. Közülük kettejüket igazán szeretem, és minden elismerésem nekik.
Dustin Hoffman zseniális Hook. Félelmetes. Nyilván nem véletlenül ijedtem meg tőle akkoriban. A filmmel nincs is gond úgy, mint filmmel. Csak nem nézetném meg gyerekekkel, mert már maga a Pán Péter történet is... hát, hm. Nem kellene gyerekmeseként előadni, mert tényleg nem az.
Az a jelenet tetszett, amikor ették a láthatatlan kajákat, és akkor végre hajlandó volt elképzelni azokat, vagy mi, és újra láthatók lettek, erre elkezdtek kajacsatázni, és színes volt. Vagy nem tudom. A színes étel tetszett benne.
http://www.youtube.com/watch?v=a-eaUT7JPZs
Using your imagination, Peter.
Amikor eltalálja a srácot... Felejthetetlen.:D
Attól nagyon megijedtem, amikor a szél elkezdte mozgatni a függönyt meg az ablakot, aztán az ablakon a kampó alakú zár elfordult. Akkor jött Hook, de arra már nem emlékszem, csak a zárra.
Számomra az a jelenet döntötte el, hogy én ettől a filmtől félek, mikor a babakocsi elgurult a pici Peterrel. És nem kellett a szüleinek. Hiába tért vissza az ablakhoz. És Wendy megöregedett. És én úgy megijedtem ettől az egésztől, hogy soha többet nem akartam ezt a borzasztó filmet látni.
http://www.youtube.com/watch?v=cqaaRjUcuo8&feature=related
Nem véletlenül Hook a film címe.

A Pán Péter című filmet nem is láttam. Csak a rajzfilmet. Azt valamiért szerettem. Többször is megnéztem. Sokat énekeltek benne, vidámak voltak, és nem értettem a dalok szövegét. A második részét utáltam. Sokkal, de sokkal szomorúbb volt.
A Várva várt nagy kaland igazából nem Pán Péter, azt csak rendezik benne. Egy színházban játszódik, ahol mindenki fúrja egymást, és különben is, egy halom rossz ember van ott. Sötét, depresszív, megrázó.
"A cím a Pán Péter történet egy sorára utal, miszerint "A halál egy nagy kaland." Sokan egyébként a film egészét - amely több szimbolikus jelentést hordoz - párhuzamba állítják a Pán Péter történettel."
Persze, amit csak akarsz. Párhuzamba talán nem állítanám, de a szimbolikus jelentés igaz, és a cím eredete is.
Ja, forrás: alanrickmanhirek.hu
Alan Rickman játszik benne, Hugh Grant játszik benne, engem mégsem nyert meg.

A Vígszínházban játsszák a Pán Péter musicalt. Rossz. Reviczky, mint Hook remek, és Kelemen Zsolt, mint a balszerencsés kalóz is tetszett, de Wendy nem, és más sem. Énekeltek meg táncoltak, meg repültek, és Csingilinget a klasszikus fény-csengő módon jelenítették meg (bár gyanítom, hogy nem tükörrel, ahogy mondjuk Stella tette), és hisztek a tündérekben, és egyébként is, nem volt jó.

Az Én, Pán Péter inkább keletkezéstörténet, és egyébként édes, aranyos tündérmese. Johnny Depp és Kate Winslet a főszerepben, és itt is megjelenik Dustin Hoffmann. Nem azt mondom, hogy rossz, mert önmagához képest szép és jó, vannak benne szomorú meg vidám meg szívmelengető részek, de igazából nem hiszem el, hogy így született a mese.

Mi is az én porblémám a Pán Péterrel? Oké, szerintem felnőttmese. Miért? Lássuk csak... A felnősz vagy meghalsz gondolat miatt. Ha meghalsz, akkor örökre gyerek maradsz, ez tény. Az Elveszett Fiúk - halott fiúk. Hoppá.
Keressük meg Sohaországot, hajrá. Jobbra a második csillag, és onnan tovább. Az rendben, hogy csak egy kis tündérpor kell, és máris repülhetsz. Az egy dolog, hogy nem akarok felnőni, de egyszer úgyis muszáj lesz. Attól még lélekben maradhatok gyerek. Legalább részben.

Ez egy érdekes cikk, megéri elolvasni: http://www.amrep.org/past/peter/peter1.html

Akkor sem szeretem ezt a mesét.

"To die will be an awfully big adventure."
/Peter Pan,
act III, final sentence, p. 94/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.