Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Direktorasszony

2009.05.10

Ha én lennék egy színház igazgatója... hm... hogy úgy mondjam, nem korlátozódnék le egyetlen irányba. Vannak klasszikusok, amiket feltétlenül szeretnék játszatni (ezt így mondja egy színházigazgató?), és persze a modern darabok előtt is nyitott vagyok. (Ezt úgy mondom, hogy nem feltétlenül tartom hű, de modernnek, ha meztelenül rohangálnak a színpadon, és kifejezetten brutális, boncolós dolgok történnek, mert azért nem ez a XXI. század. Nem csak ez.)
Ha még ennél is tovább ott kellett volna ülnöm, a látványtervet is kitalálom, szerepeket osztok és meg is rendezem a darabokat.

Madách Imre: Az ember tragédiája
Ezt láttam bábelőadásban. Körülbelül 10 évesen, és nagyon élveztem. Úgyhogy hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha ezt Garas Dezső (úgy tudom, ő rendezte) nálam is megvalósítaná. Tulajdonképpen a Nemzeti nyitóelőadását is láttam, egy részét, mert közvetíttették a tévében, egy darabig bírtam is, csak aztán elaludtam (ez se ma történt). Utolsó emlékem a római szín. Mindegy, én színházam, bábelőadás.

Egy Shakespeare-darab
Azért írom így, mert nem tudtam eldönteni, melyik. A Rómeó és Júlia most megy az Operettben meg a Centrálban is (egyiket se láttam még, de az utóbbira kíváncsibb vagyok), a Szentivánéji álom meg worldmusical (amiről annyit tudok, hogy nagyon sok műfajt kevernek) és feldolgozás és átalakítás... A Hamletet játszották monodrámában, nem tudom, most megy-e. Valami kevésbé ismertben is kiegyeznék.

Egy Csehov-mű
A bárkás Sirály meg a kolozsvári Ványa bácsi is tetszett. Szóval vagy utóbbit hívnám meg vendégszerepelni (mert nagyon ki van az találva), vagy előbbire találnék ki valami teljesen újat.
És ha már itt tartunk, akkor naná, hogy jöhet a pantomim. Mert azt már tudjuk, hogy igény lenne, csak a színházak vonakodnak tőle. Na, hát én nem.

Moliére: Tartuffe
Ebből a nemzetis igazából tetszett (jó, hát, hm, a villogó szemű kutyák), szóval lehet, hogy ezennel mégis leveszem a műsorról.

A padlás
Ez a Vígszínház privilégiuma, tehát ha nem hajtok végre puccsot Eszenyi Enikő ellen (márpedig nem tervezek ilyet, mert nekem saját színházam van most :P), akkor ezt sajnos nem, bármennyire is imádom. Szóval ezt nem. Csak jó volna.

A miniszter félrelép
Ezt meg a József Attila Színház műsoráról loptam, de az úgy jó, jöhetne vendégjátszásra, mert a szereposztás nekem rendben. (Először a filmet láttam, aztán a színdarabot, így történhetett, hogy az előbbi is tetszett, nem csak az utóbbi.)

Molnár Ferenc: Az ibolya
Ez aranyos egy darab. Úgy általában nem kellene elfelejtkezni Molnár Ferencről. Az első évadban mondjuk ez, aztán később még más is jöhet tőle.

Kakukkfészek
A Száll a kakukk a fészkére c. mű alapján készült előadás, amit nem láttam, pedig érdekelt, naná, hogy meghívom, hogy láthassam. És, hogy más is láthassa.

Macskák
Ez meg a Madách különbejáratúja, nem lophatom el, jó, csak egy ötlet volt, hogy jelezném, hogy ezt is szívesen látnám a műsoron.

Musicalek
A musicaleket is szeretem, nem is fogom kihagyni őket. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és a Jó estét nyár, jó estét szerelem közt azért ingadozok, mert egyiket se láttam, de mindkettőt megnézném (ezek az önös érdekek, amik a repertoár összeállításában vezérelnek...). Az Evita pedig azért van versenyben, hogy végre megértsem a Don't cry for me, Argentina lényegét. Mert annak a filmben ott nem volt semmi értelme. Nem is azt feliratozták, amit jelent. Szóval itt szimplán értelmezési problémáim vannak.

Szabó Magda és a királydrámák
Nem Abigél és musical címen könyvgyalázás, azt tiszteletben tartom és békén hagyom. Abból csinálok előadást, amit drámának írt.

Továbbá még meg nem írt drámák, saját drámák, olyan drámák, amikre most nem is gondolok, mert nem jutnak eszembe vagy nem ismerem őket, kortárs dráma... Egyelőre ennyi jut eszembe.
A Vakrepülés társulatot szeretném meghívni. Egyetlen előadásukat sem láttam még, pedig őszintén érdekel. És szívesen látnám őket nálam.

"Elvem az volt, hogy ésszel, de szívvel is játssz,
ne csak hátaddal domboríts, mint egy pojác!"

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

igen

(macs, 2009.05.11 23:06)

macsek a Madáchra gondolt. és verset bármikor bárhol, de Bogasnak még külön is szívesen.

nyitóbeszéd

(Geszti, 2009.05.11 22:10)

Bogas, csak a te kedvedért :D Ott legalább egy rakás idegen hallgatná, akik úgysem tudják, ki vagyok :P (Kiv. Macsek :)
Én a Tartuffe-re gondolok, amit kisszínpadon játszanak egy kerek asztalnál... :)

nemzetis

(ééén, 2009.05.11 20:30)

Szerintem Macsek a nemzetis Tragédiára, Geszti pedig a nemzetis Tartuffe-re gondolt. Ugye?:)
Feltétlen meghívlak majd titeket. Sőt, Macsek ezennel felkérlek arra, hogy te mondj valami verset a megnyitón (ezt majd kiválasztjuk, jó?). Geszti, te nem szeretnél egy megnyitóbeszédet írni?:D

egyiptomi szín és Tartuffe? :S

(Geszti, 2009.05.11 17:21)

Macsek, nem hiszem, hogy ugyanarról beszélünk... Legalábbis én nem emlékszem repülőre meg egyiptomi színre... (lehet, hogy kéne? :S)

nemzetis

(macsek, 2009.05.11 11:13)

Majd hívj meg feltétlen engem is :)
A nemzetis tévébemutatóra én is emlékszem, odáig láttam, hogy az egyiptomi színbe bejön egy repülő....(szóval vagy elaludtam, vagy otthagytam)

ez klassz :)

(Geszti, 2009.05.10 20:28)

Nekem nagyon tetszett a nemzetis Tartuffe:) (jó, igen, villogószeműkutyák...)
Amúgy tetszik a repertoár ˙(: